Warmtepompen Vragen en Antwoorden
Met een airco in huis verhoog je je leefcomfort aanzienlijk. Je bepaalt heel eenvoudig de ideale temperatuur en creëert zo in geen tijd het optimale binnenklimaat in elke kamer apart. Denk jij bij airconditioning vooral aan koelen in de zomer? Met een vaste airco kun je ook verwarmen! Daarom spreken we bij General van een ‘AircoHeater’ — waarmee je bovendien fel bespaart op je stookkosten. Ook interessant: moderne toestellen werken als luchtontvochtiger, om de luchtvochtigheid op peil te houden.
Op deze pagina ontdek je álle redenen waarom een airco een goed idee is. We vertellen je ook waarop je moet letten bij de aankoop en de installatie.
1. WERKING AIRCO EENVOUDIG UITGELEGD
De werking van een airco kun je vergelijken met die van een koelkast. Het systeem onttrekt de warmte uit een ruimte en voert die af naar buiten. Dat is alleszins het geval als je ermee koelt. Als je verwarmt met je airco, verloopt het proces omgekeerd: het toestel haalt warmte uit de buitenlucht om die in huis af te geven. Zo kun je ook in de winter vertrouwen op je airconditioning.
Standaard heeft een airco een binnenunit en een buitenunit — om lucht aan te trekken en af te voeren. Bij een split airco zijn dit twee afzonderlijke onderdelen, bij een monoblock zitten beide componenten in één toestel. Maar hoe werkt een airco nu precies?
1.2 Koelen in een handomdraai
Centraal in het koelproces staan een compressor en een koelvloeistof, die al op een lage temperatuur kookt. De airco haalt warmte uit de binnenlucht, waardoor het koelmiddel opwarmt en verdampt. De compressor drukt het ontstane gas samen, waardoor er warmte vrijkomt en het gas condenseert tot een vloeistof. Via de buitenunit gaat de overtollige warmte naar buiten. De aangezogen binnenlucht is nu afgekoeld en komt opnieuw in huis via de binnenunit. Omdat deze cyclus zich telkens herhaalt zolang de airco aanstaat, blijft de binnentemperatuur constant. Zodra het te warm wordt, steekt de installatie een tandje bij.
Bij dit proces blijft altijd wat watercondens achter. Die wordt naar buiten geleid via de afvoer van de woning, zodat de luchtvochtigheid binnen in balans blijft. Goed om te weten: bij een lage luchtvochtigheid is de gevoelstemperatuur koeler dan het werkelijke aantal graden.
1.2 Verwarmen met airco? Da’s mogelijk
Om je woning te verwarmen, werkt een airco net als een warmtepomp. De buitenunit trekt lucht aan uit de omgeving en haalt daar warmte uit om de koelvloeistof op te warmen. Het koudemiddel transformeert tot een gas, dat de compressor verder verwarmt tot de gewenste temperatuur.
Uiteindelijk drukt de compressor het koelgas samen om de gecreëerde warmte vrij te maken. Zo geeft het gas z’n energie af aan de lucht die de binnenunit in de kamer zal verspreiden. Op die manier wordt het snel aangenaam warm in huis.
2. SOORTEN AIRCO’S: VAST VERSUS MOBIEL
Er zijn verschillende soorten airco’s waaruit je kunt kiezen. Maar hoe weet je welk toestel het meest geschikt is voor jou? Dat hangt af van je behoeften, zoals flexibiliteit, het nodige vermogen en het aantal binnenunits. We sommen de voor- en nadelen per type airco op, zodat je kunt ontdekken welke troeven jij prioritair vindt.
Om te beginnen is er een onderscheid tussen vaste en mobiele airco’s. Zoals de naam al doet vermoeden, is een vaste airco een toestel dat vast of permanent aan de muur of het plafond hangt, of is ingebouwd. De leidingen zijn ingewerkt in je woning. Meestal bestaat een vaste airco uit een buitenunit en één of meerdere binnenunits (split airco’s), maar er zijn ook modellen zonder buitenunit (monoblock airco). Welk model je ook kiest, zo’n vaste airco biedt je een hoog comfort, om verschillende redenen:
- Een vaste airco met buitenunit is geluidsvriendelijk.
- Zowel koelen als verwarmen gaat bijzonder efficiënt.
- Dit toestel heeft doorgaans een hoog rendement en is voordelig in gebruik.
- Afhankelijk van het vermogen kan een vaste airco grote ruimtes klimatiseren.
Een mobiele airco is flexibeler, omdat je het toestel kunt verplaatsen (meestal op wieltjes) en opbergen. Je vindt deze airco vaak in kleine ruimtes die je maar sporadisch gebruikt, zoals een bureau of zolder. De kostprijs is lager dan bij een vaste airco, maar dat geldt jammer genoeg ook voor het comfort.
- Een mobiele airco verspreidt koele of warme lucht minder efficiënt.
- Deze airco heeft een laag rendement: de aan- en afvoer van lucht gebeurt via een slang via het raam of de deur — zelfs als de mobiele airco een buitenunit heeft. Zo komt er makkelijk warme of koude buitenlucht naar binnen, waardoor de installatie onnodig veel energie verslindt.
- Dit toestel maak redelijk veel geluid.
Bij de vaste airco’s kun je drie modellen onderscheiden. We geven je graag een overzicht.
2.1 Vaste single split airco met buitenunit
Een single split airco heeft één buitenunit en één binnenunit, waardoor de installatie beperkt is. Dit type vaste airco is ideaal als je een enkele kamer in huis wil koelen en verwarmen, zoals je slaapkamer. Omdat de buitenunit met de compressor zich buiten je woning bevindt, is het binnen bijzonder stil als je airco aanstaat. Zo’n single split airco biedt naast een hoog koelvermogen ook een zorgeloze ontvochtiging.
2.2 Vaste multisplit airco met buitenunit
Wil je meerdere ruimtes koelen en verwarmen? Ga dan voor een multisplit airco, waarbij je meerdere binnenunits verbindt aan één buitenunit. Zo stel je makkelijk voor elke kamer apart de temperatuur in en kies je per ruimte de meest geschikte binnenunit. In een leefruimte zoals je living heb je bijvoorbeeld een krachtiger model nodig dan in de slaapkamer. Ook een multisplit airco zorgt voor een efficiënte ontvochtiging.
Mogelijke nadelen: de installatie is iets complexer, de kostprijs ligt hoger en je moet voldoende plaats in huis hebben om de binnenunits te plaatsen. Al kun je je airco ook laten inbouwen. Da’s discreet en compact!
2.3 Vaste monoblock airco zonder buitenunit
Een monoblock airco heeft geen buitenunit, dus je hoeft geen plaats te voorzien aan je gevel of dak. Langs de buitenzijde zijn enkel twee roosters voor de luchttoevoer en -afvoer te zien. Zo verloopt de installatie bijzonder vlot.
Dit toestel is goedkoper dan een split airco, maar heeft een beperkt vermogen en biedt minder flexibiliteit. De monoblock airco moet namelijk bij een buitenmuur of raam staan, om de afvoer via de roosters mogelijk te maken. Daarnaast is het proces om te ontvochtigen complexer, omdat het toestel de condens opvangt in plaats van naar buiten leidt. Ten slotte is een monoblock airco ook luider, omdat de compressor binnen staat.
3. AIRCOTOEPASSINGEN: ZO VIND JE HET JUISTE MODEL VOOR JOU
Ben je overtuigd van de voordelen van een vaste airco? Als je een keuze gemaakt hebt uit een single split en multisplit airco, is het tijd om je binnenunit(s) te kiezen. Stel jezelf enkele vragen om het ideale model te vinden binnen de verschillende toepassingen.
3.1 In welke ruimte(s) wil je de airco gebruiken?
Is de airco voor in je woning (woonkamer, slaapkamer, keuken, zolder, …) of voor zakelijk gebruik (winkel, restaurant, hotel, kantoor, magazijn, …)? De ruimte waarin de binnenunit komt, bepaalt namelijk het nodige vermogen.
Er zijn enkele vuistregels om het aantal kilowatt te berekenen om een kamer energie-efficiënt te klimatiseren. Daarvoor moet je het volume van de ruimte en de koellastfactor kennen — waarbij je in kaart brengt hoeveel koelvermogen nodig is om de ruimte in de zomer fris te houden. Op onze website leggen we je uit hoe je het vermogen uitrekent. Let op: dit is een inschatting, een expert in airco’s zal je duidelijkere info kunnen geven.
Bekijk naast het vermogen ook het rendement of de COP-waarde (prestatiecoëfficiënt): dat cijfer bepaalt hoe efficiënt je AircoHeater is. Een hoge waarde betekent lagere verbruikskosten. Een COP van 4 wil zeggen dat de airco 1 kWh elektriciteit omzet in 4 kWh warmte of koeling. Daarnaast zijn ook de seizoensgebonden SCOP- en SEER-waarde interessant.
3.2 Waarvoor wil je de airco gebruiken?
Een airco kan verschillende functies hebben. Naast koeling en verwarming kun je sommige toestellen ook inzetten als luchtonvochtiger, luchtfilter en ventilatiesysteem. Bekijk welke functionaliteiten voor jou interessant zijn en zoek een airco die aan al je wensen voldoet.
3.3 Waar in de ruimte plaats je de airco?
Niet elke ruimte is geschikt voor elke type binnenunit. Het is namelijk belangrijk dat de lucht zich efficiënt kan verspreiden. Bij een vaste airco kun je het toestel hoog aan de wand plaatsen, dicht bij de vloer of aan het plafond. Wil je liever geen zichtbaar toestel in huis, dan kun je de airco inbouwen. Lees hier welk type binnenunit past bij jouw (leef)ruimte.
3.4 Welke uitvoering past bij jouw stijl?
Je airco moet natuurlijk in de eerste plaats goed werken, maar het oog wil ook wat … Bij General kun je kiezen uit diverse uitvoeringen, zodat je zeker een toestel vindt dat past bij jouw interieur. Wat dacht je bijvoorbeeld van onze zwarte High Wall AircoHeater of een Design AircoHeater met een subtiel lijnenmotief, in parelwit of donkergrijs?
3.5 Schakel een expert in
Al een uitgesproken voorkeur of nog geen idee wat je nodig hebt? Een General-installateur begeleidt je graag richting de beste airco voor jou. Neem contact op via ons online formulier. Op onze blog helderen we trouwens enkele misvattingen over vaste airco op.
4. ENERGIEZUINIGE VASTE AIRCO MET HOOG RENDEMENT
Een vaste airco werkt efficiënter dan een mobiele airco en heeft dus ook een hoger rendement. Bij een mobiele airco moet je namelijk een deur of een raam openzetten om de luchtaanvoer en -afvoer te regelen via een slang … Bij een vaste airco zijn de buiten- en binnenunit(s) daarentegen verbonden via permanente leidingen in de muur. Ontdek hier waarom zo’n vaste airco het label ‘energiezuinig’ krijgt.
4.1 Het seizoensrendement: het reële energieverbruik
Op het energielabel van een airco vind je de algemene COP-waarde — de energieprestatiecoëfficiënt — terug. Maar eigenlijk moet je vooral het seizoensrendement in het oog houden. De buitentemperatuur varieert namelijk constant, dus zal ook het rendement het hele jaar door schommelen. De SEER-waarde toont het seizoensrendement bij koelen, de SCOP-waarde bij verwarmen. Zo ken je het reële energieverbruik.
Hoe moet je SCOP en SEER interpreteren? De SCOP, of Seasonal Coefficient of Performance, toont hoeveel warmte een systeem levert voor een bepaalde hoeveelheid elektriciteit. Onze Design AircoHeater heeft bijvoorbeeld een SCOP van maximaal 5,12. Dat wil zeggen dat het toestel 1 kWh elektriciteit gebruikt om 5,12 kWh warmte te produceren. Da’s een straffe prestatie!
De SEER — Seasonal Energy Efficiency Ratio — van dezelfde AircoHeater ligt tussen 7,11 en 8,12. Het principe is hetzelfde: de airco heeft 1 kWh energie nodig voor een koelcapaciteit van minstens 7,11 kWh.
4.2 Verwarmen met airco als energiezuinige optie
Veel Belgen denken nog dat een aircotoestel een energievreter is, maar da’s niet langer het geval. Of toch niet als je een vaste airco van General hebt, zoals de cijfers hierboven bewijzen. Als je je airco inzet voor ruimteverwarming, kun je net heel wat besparen ten opzichte van je cv-ketel op gas. Zeker tijdens een energiecrisis, wanneer het gas duur én schaars is.
Natuurlijk stijgt ook de prijs van elektriciteit, maar het rendement van een vast aircotoestel (met A++- of A+++-label) is nog altijd een pak beter dan dat van een cv-installatie. Een vaste airco kan een maximaal rendement halen van meer dan 500 procent, terwijl dat bij een gasketel onder de 100 procent ligt. En hoe duurder gas wordt, hoe meer je airco stijgt in waarde. Belangrijk: dat geldt niet voor een mobiele airco, die een veel hogere verbruiksprijs heeft dan een vast toestel.
In oktober 2022 betaalde je gemiddeld 25 eurocent per kWh gas en 69 eurocent per kWh elektriciteit (via VREG). Op basis van die prijzen bespaar je op jaarbasis zo’n 1.900 euro als je in een woonkamer met open keuken — de belangrijkste leefruimte — de centrale gasverwarming uit laat en daar verwarmt met airco. Heb je vloerverwarming in plaats van radiatoren, dan zal de mogelijke besparing iets lager liggen. Maar hoe dan ook blijft een vaste airco interessant! Op onze blog vertellen we je in welke kamers een AircoHeater een echte meerwaarde is om te verwarmen.
4.3 Hernieuwbare energie
Een van de redenen waarom een vaste airco een hoog rendement haalt, is het gebruik van hernieuwbare energie. Een split airco gebruikt namelijk gratis energie uit de buitenlucht en werkt maar voor zo’n 25 procent op elektriciteit. Als je je toestel aansluit op zonnepanelen, win je extra. Je zet groene energie dan efficiënt in en bent minder afhankelijk van energieleveranciers. En natuurlijk verkleint ook je impact op het milieu.
Daarnaast gaat je zelfconsumptie omhoog: je kunt de geproduceerde elektriciteit zelf gebruiken om je woning te klimatiseren, in plaats van de overtollige energie over te dragen naar het net (waarvoor je maar een beperkte vergoeding krijgt — het injectietarief). De toestellen van General kun je trouwens vanop afstand regelen, zodat je de koeling kunt aanzetten wanneer er veel zon is en je zonnepanelen dus veel energie produceren. Het is dan lekker koel in je woonkamer wanneer je thuiskomt, zonder dat je het merkt op je energiefactuur. Heerlijk!
4.4 Tips voor een hoger rendement
Een toestel met een hoge SCOP- en SEER-waarde verbruikt sowieso al minder, maar je kunt zelf nog enkele extra inspanningen doen om het rendement te verhogen. Gebruik bijvoorbeeld zonnewering om de ruimte zo koel mogelijk te houden. Je aircosysteem moet dan minder hard werken en verbruikt minder energie. Hou daarnaast je installatie in topvorm door stof, vuil en andere blokkages regelmatig te verwijderen. Ook een onderhoud door een professional kan wonderen doen.
5. PRIJS VASTE AIRCO: WELKE FACTOREN BEPALEN HET PRIJSKAARTJE?
De prijs van je vaste airco hangt af van verschillende aspecten: het aantal binnenunits, het nodige vermogen, de uitvoering, het rendement, de plaatsing door een installateur, … Meestal betaal je tussen 1.500 en 6.000 euro voor je vaste airco, exclusief installatie en btw.
Voor een gepersonaliseerde offerte klop je aan bij een expert, maar we kunnen je alvast enkele richtlijnen meegeven voor de prijsbepaling van je vaste airco.
- De buitenunit bij een single split airco is goedkoper dan bij een multisplit: het vermogen is lager, omdat er maar één binnenunit op aangesloten wordt.
- Een inbouwairco is duurder dan een vloer- en plafondmodel of een hoog-aan-de-wandairco: de installatie is complexer.
- Hoe hoger het vermogen, hoe hoger de prijsklasse.
- Soms betaal je meer voor een airco met een goede SCOP- en SEER-waarde, maar die meerprijs verdien je terug door het lage verbruik.
- Misschien denk je dat een vaste monoblock airco het goedkoopst is, omdat er geen buitenunit nodig is? Toch is een single split airco voordeliger!
Ben je benieuwd naar het prijskaartje van jouw airco? Neem contact op met onze aircospecialisten.
5.1 Premie mogelijk voor airco?
In sommige gevallen kun je een premie krijgen voor je vaste airco — ook wel lucht-luchtwarmtepomp genoemd. Gebruik onze subsidiemodule en ontdek voor welke premies jouw airco in aanmerking komt. Professionals, zoals installateurs, kunnen de mogelijke subsidies checken via onze partnerzone.
Sowieso is er tot eind 2023 een gunstige btw-regeling: iedereen die een vaste airco laat installeren door een professional (bij nieuwbouw of renovatie), betaalt tot 31 december 2023 maar 6 procent btw. Nadien geldt dit voordeel enkel voor airco’s in woningen ouder dan tien jaar. Bij een mobiele airco betaal je altijd 21 procent btw.
6. INSTALLATIE VAN JE AIRCO: HOE GAAT HET IN Z’N WERK?
6.1 Installatie per type airco
Elk type airco vraagt een andere installatie.
- Een single split airco installeren: de buitenunit komt naast of aan de gevel of op het dak; je kiest zelf waar de binnenunit komt en maakt de verbinding via een leiding in de muur. Je hebt dus verschillende mogelijkheden.
- Een multisplit airco plaatsen: er komt één buitenunit naast of aan de gevel of op het dak, waarmee je de verschillende binnenunits verbindt. Het is iets complexer om alle onderdelen efficiënt te combineren, maar dankzij de Multi Selector 2.0-app ziet een General-installateur snel de ideale opstelling.
- Een vaste monoblock airco installeren: het toestel komt aan een buitenmuur, om de luchttoevoer te kunnen regelen. Je hebt dus minder flexibiliteit, want je kunt de airco niet in om het even welke kamer hangen.
- Een mobiele airco plaatsen: hiervoor is geen installatie nodig, tenzij je de luchtafvoerslang via een opening in de muur naar buiten wil leiden.
6.2 Wat is de beste plaats voor een airco?
Waar komen de buiten- en binnenunit? Er zijn enkele vuistregels om je airco zo efficiënt mogelijk te laten werken.
Kies een goed geventileerde plek voor je buitenunit, zodat er voldoende toevoer en ongehinderde afvoer van buitenlucht is. Net achter een struik of een muurtje is dus geen goede plek. Meestal komt de buitenunit aan een gevel, op een plat dak of op de grond — bijvoorbeeld op je oprit of in de tuin naast je gevel.
Je zet het toestel best niet op een plek waar je rustig wil zitten, zoals op je balkon of terras. De luchtstroom kan daar soms onaangenaam aanvoelen en er kan wat geluidshinder zijn, omdat de compressor in de buitenunit zit. Al hebben we daar bij General een esthetische oplossing voor: de Climeleon-cover dempt het geluid.
Bij de binnenunit is vooral een optimale en aangename verspreiding van de luchtstroom belangrijk. Plaats de unit niet te dicht bij een warmtebron of net boven je eettafel of zetel. Ook een hoekje van de kamer kun je beter vermijden: hou minstens vijftien centimeter afstand aan elke zijde. Ten slotte moeten alle onderdelen van je airco makkelijk bereikbaar zijn voor onderhoud.
Ontdek op onze blog de beste plek om jouw airco te plaatsen.
6.3 Hoe verloopt een airco installatie?
Een vaste airco mag je nooit zelf plaatsen, omdat de installatie moet voldoen aan strenge milieu- en veiligheidsnormen. Een expert is op de hoogte van de regels én de beste methodes. We vertellen je hoe die te werk gaat om jouw airco te installeren.
- De installateur bepaalt de beste plaats voor de buiten- en binnenunit(s).
- Hij bereidt de plaatsing van de binnenunits voor. Hij boort de nodige gaten voor de elektriciteitskabels, de koeltechnische leidingen en de condensafvoer.
- Daarna maakt hij de verbinding tussen de buiten- en de binnenunit, zodat de koelvloeistof vlot door het systeem kan stromen. De installateur trekt ook de stroomkabels naar buiten, net als een afvoerbuis om het condenswater naar buiten te voeren.
- Nu is het tijd om de binnenunit te plaatsen. Bij hoog-aan-de-wandairco’s en vloer- en plafondmodellen gebruikt de installateur een frame of ophangbeugel (een fijn montageplaatje). Een inbouwairco werkt hij weg in een kast, valse muur of plafond.
- Daarna wordt de buitenunit geïnstalleerd.
- De technicus voert een vacuümtest op lekdichtheid uit: hij vult koelvloeistof bij in functie van de lengte van de leidingen. Dat gebeurt trouwens enkel bij de installatie, want nadien moet je de vloeistof nooit meer bijvullen — tenzij er een lek is.
- Nog even testen of de airco goed werkt en de installatie zit erop!
7. HET ONDERHOUD VAN JE VASTE AIRCO
Een goed onderhoud van je airco levert je heel wat voordelen op. Je verlengt bijvoorbeeld de levensduur, je airco zal efficiënt blijven werken en je vermijdt schimmels, bacteriën en vieze geurtjes. Om zeker te zijn dat alles werkt zoals het moet, schakel je best een professional in. Dat is niet verplicht: bij een cv-ketel zijn er wettelijke bepalingen over het onderhoud, maar bij kleinere aircosystemen is onderhoud enkel aangeraden. Sommige installateurs werken met een contract om je vaste airco één keer per jaar te laten nakijken, maar je kunt ook zelf enkele dingen ondernemen om je installatie te onderhouden.
Allereerst moet je een vrije luchtstroom garanderen door al het vuil te verwijderen van de buitenunit. Vooral in de herfst en winter is dit belangrijk, wanneer bladeren, takken of sneeuw de aan- en afvoer kunnen belemmeren. Hangt er ook veel stof of zand aan de buitenunit, dan kun je die reinigen met een vochtige doek. Gebruik geen bijtende schoonmaakproducten.
En wat met het onderhoud van de binnenunit? Vuile filters zorgen ervoor dat je airco harder moet werken om een ruimte te koelen of te verwarmen. Reinig daarom zo’n twee keer per jaar de filters met een stofzuiger. Zo heeft de luchtstroom vrije doorgang en blijft de lucht zelf gezond.
Als je merkt dat je airco niet voldoende koelt of verwarmt, zelfs als je het onderhoud nauwgezet opvolgt, dan bel je het best naar een professional. Die kan snel zien wat er misloopt en — hopelijk — eenvoudig het defect verhelpen.
Hoe werkt een warmtepomp?
Het is een natuurlijk proces dat een voorwerp, warmer dan de omgeving, warmte afgeeft aan die omgeving. Zoals een koelkast de warmte van het eten via de koelelementen opneemt en aan de achterzijde afgeeft. Het principe van een warmtepomp is hetzelfde: het koelelement van de buitenunit neemt de warmte uit de buitenlucht op en geeft deze af onder de vorm van warme lucht of warm water. Dankzij een omkeermechanisme kan een warmtepomp ook koelen.
Welke soort warmtepomp?
- Een lucht-luchtwarmtepomp onttrekt energie aan de buitenlucht en blaast verwarmde lucht de woning in. Dit type kan tevens omgekeerd gebruikt worden als airconditioning.
- Een lucht-waterwarmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht en brengt deze naar een warmwatercircuit voor vloerverwarming, convectoren en/of sanitair warm water.
- Een grond-waterwarmtepomp haalt de warmte uit de grond d.m.v. een buizennetwerk waarin een mengsel van water en glycol rondgepompt wordt. De opgenomen warmte wordt afgegeven aan een waterkringloop in de woning.
- Een water-waterwarmtepomp haalt de warmte uit het grondwater. Voor dit warmtepompsysteem worden twee putten geboord: voor het oppompen van warm grondwater en het teruggegeven van koud water.
Lucht-lucht of lucht-water?
Wij zetten volledig in op lucht-lucht en lucht-water omdat deze systemen een snellere ‘return on investment’ bieden.
Beide warmtepompsystemen hebben hun troeven. We zetten ze even op een rij.
Lucht-waterwarmtepomp
- De energiezuinigste oplossing voor nieuwe, goed geïsoleerde woningen met vloerverwarming, LT-radiatoren of dynamische convectoren
- Ook geschikt voor sanitair warm water
- Verlaging van het E-peil
- Subsidies en fiscale aftrek mogelijk
Lucht-luchtwarmtepomp (AircoHeaters)
- Verwarming en airconditioning in één
- Kan een ruimte snel opwarmen of afkoelen
- Ideaal voor slaapkamers en nuttige zolderruimtes die niet constant moeten worden verwarmd en/of in de zomer regelmatig te warm worden
- Ideaal voor kantoorruimtes en winkels
- Keuze uit verschillende AircoHeater modellen
- Interessant voor renovaties omdat dit systeem relatief weinig installatiewerk vergt
Een uitstekende combinatie
Voor een nieuw, goed geïsoleerd huis werkt de combinatie uitstekend:
- een lucht-waterwarmtepomp in combinatie met vloerverwarming in de woonruimtes waarin het meest wordt geleefd zoals de living, keuken en badkamer
- AircoHeaters of dynamische Aura convectoren in de ruimtes die niet continu moeten worden verwarmd, zoals de slaapkamers of een zolderkamer, en waar het in de zomer vaak te warm is zonder airconditioning
Waarvoor kan een lucht-waterwarmtepomp gebruikt worden?
Een lucht-waterwarmtepomp is een duurzaam en compleet verwarmingssysteem. De
buitenunit haalt met een hoog rendement warmte uit de lucht en zet deze om in warm water voor:
- VLOERVERWARMING: Dankzij de lage watertemperaturen die vloerverwarming nodig heeft, levert dit een zeer gunstig rendement.
- DYNAMISCHE CONVECTOREN: Aura® laag-energie convectoren zorgen voor een aangenaam klimaatcomfort met watertemperaturen van max. 35°C, vergelijkbaar met vloerverwarming.
- LT-RADIATOREN: Verkies je de stralingswarmte van radiatoren, kies dan voor laag-temperatuurradiatoren.
- SANITAIR WARM WATER: Door toevoeging van een isothermische boiler kan je ook energiezuinig baden en douchen.
Wat is een inverter warmtepomp?
Met de oudere aan/uit-toestellen blijft de snelheid van de compressor constant waardoor de gewenste temperatuur in de kamer zal schommelen. Onze warmtepompen zijn uitgerust met een inverterregeling die zorgt voor een traploze sturing van de DC-compressor. De temperatuur wordt dus constant gehouden omdat de snelheid van de compressor continu wordt aangepast. Hierdoor vermindert het energieverbruik met 40% tot 60%.
Hoe wordt het rendement van een warmtepomp beoordeeld?
Het rendement van een warmtepomp wordt uitgedrukt in COP (Coefficient of Performance). Dit is de verhouding tussen de verbruikte elektriciteit en de afgegeven energie onder de vorm van warmte. Een COP van 3,5 wil dus zeggen dat de warmtepomp 3,5 kWh aan warmte produceert voor elke kWh die uit het elektriciteitsnet komt.
Onze warmtepompen halen een COP van 4 tot 4,52, afhankelijk van het type en gemeten bij een buitentemperatuur van 7°C.
Dit is de temperatuur die alle fabrikanten moeten hanteren bij de COP van hun toestellen. Naarmate de buitentemperatuur daalt, zal ook de COP van de warmtepomp dalen.
Je kan warmtepompen het best vergelijken op hun SPF of Seasonal Performance Factor. Dit is de verhouding tussen de opgenomen energie en de nuttig geleverde warmte over een volledig jaar of stookseizoen (oktober-april).
Wat houdt het energielabel in?
Sinds 26 september 2015 worden alle nieuwe verwarmingstoestellen, met water als warmtedragend medium, ingedeeld volgens energie-efficiëntie van A++ tot G. Het rendement van condensatieketels op gas of mazout kan maximaal 100% bedragen. Bijna al onze warmtepompen hebben een A+ label voor verwarming, d.w.z. dat ze een seizoensgebonden energie-efficiëntie hebben tussen 98% en 125%.
Waar haalt een AircoHeater zijn vermogen vandaan bij -15°C?
Naarmate de buitentemperatuur daalt, zal een warmtepomp meer inspanning moeten leveren om de warmte op te pompen tot een comfortabele temperatuur in huis. Je kan dit vergelijken met de motor van een auto, die harder zal moeten werken als het bergop gaat of wanneer de auto zwaar geladen is.
General AircoHeaters worden gecertificeerd bij een genormeerde temperatuur om het vergelijken mogelijk te maken. Bij extreem koude buitentemperaturen wordt de compressor automatisch opgetoerd. AircoHeaters kunnen dit met gemak aan. De compressor van een AircoHeater heeft standaard een bereik van 18 Hz tot 130 Hz.
- Verwarmen: Bij +7°C buitentemperatuur zal de compressor tussen 55 en 80 Hz lopen. Bij certificering benut hij dus slechts 33 tot 55 % van zijn totale vermogen.
- Koelen: Om het volle koelvermogen bij +46°C buitentemperatuur te kunnen leveren, toert een AircoHeater slechts op tot 80 Hz. Bij zijn maximaal koelvermogen benut hij dus slechts 55% van zijn potentieel.
Werkt een warmtepomp als het vriest?
Naarmate de buitentemperatuur daalt, zal een warmtepomp meer inspanning moeten leveren om de warmte op te pompen en dus meer energie verbruiken.
Het geleverde warmtevermogen is ook afhankelijk van de gevraagde afgiftetemperatuur.
Wij geven voor al onze toestellen aan wat de warmtevermogens zijn bij -10°C buitentemperatuur en bij een afgiftetemperatuur van +35°C en +45°C.
Daarnaast garanderen we warm water van +60°C bij een buitentemperatuur van -20°C met slechts één compressor.
Extreme vorst is meestal van korte duur en heeft slechts een kleine invloed op het rendement over een volledig jaar of stookseizoen (Seasonal Performance Factor).
Wat is de impact van isolatie op het energieverbruik van een woning?
Trias Energeticas dicteert duidelijk eerst te investeren in isolatie en dan pas in een warmtepomp.
Zodoende daalt de warmtebehoefte en dus ook het nodige vermogen van de warmtepomp.
Hierdoor wordt de warmtepomp voordeliger in aanschaf en verbruikt uw klant bovendien een pak minder.
Investeren in isolatie verdient zich altijd op korte tijd terug.
Is de ontdooicyclus effectief als de buitenunit bevriest?
Thermastage Compact (Coax) lucht-waterwarmtepompen beschikken over een coaxiale warmtewisselaar die ondergedompeld is in een roestvrijstalen vat van 17 liter. De warmte-inhoud hiervan is voldoende om zelfs bij extreem lage buitentemperaturen de buitenunit te ontdooien. Dankzij deze technologie, uniek in de markt, hoeft een Thermastage Compact (Coax) warmtepomp geen elektrische ontdooiverwarming te gebruiken. Het voordeel voor de gebruiker is een merkelijk hoger ontdooirendement en dus een lagere verbruikskost.
Thermastage Compact warmtepompen, met platenwarmtewisselaar, verwarmen krachtig en comfortabel bij een buitentemperatuur van -20°C tot zelfs +35°C. De toestellen zijn voorzien van een zeer efficiënt ontdooisysteem. Hierdoor functioneren ze perfect zonder gebruik te maken van de ingebouwde elektrische noodverwarming, zelfs bij extreme koude. Deze wordt immers enkel geactiveerd als het absoluut noodzakelijk is. Dankzij de puike prestaties bij +55°C (conform ERP) draagt de Thermastage Compact optimaal bij tot een gunstig E-peil.
Kan een woning voldoende verwarmd worden met slechts 7kW?
Nieuwbouwwoningen kunnen probleemloos verwarmd worden met 7kW, en zelfs met veel minder vermogen. Het beste is steeds om eens de plannen te bezorgen of oppervlakte calculaties met de ruimtes die verwarming nodig hebben.
Levert een boiler voldoende warm water voor het hele gezin?
Het is belangrijk altijd eerst een analyse te maken van de sanitair warm water (SWW) behoefte van het gezin. In functie daarvan kan u de passende warmtepomp voorstellen. Als de SWW behoefte zeer groot is (eerder uitzonderlijk), dan kan u gebruik maken van de ‘SWW prioriteitsmodus’ van de Thermastage. Hiermee wordt de normale cyclus onderbroken en krijgt het opwarmen van de boiler voorrang.
Waarom hernieuwbare energie?
Een warmtepomp is een milieuvriendelijk alternatief voor de klassieke gas- en mazoutketels. Ze haalt warmte van lage temperatuur uit de natuur en geeft die warmte op een hogere temperatuur af in de woning. De warmtepomp benut enkel elektriciteit om de pomp te laten draaien, in tegenstelling tot elektrische verwarming. Onze warmtepompen leveren zelfs 3 tot 5 maal zoveel energie als de elektriciteit die ze verbruiken.